In de psychologie bestaat een foto, waarin de één een prachtig mooi meisje ziet en de ander in dezelfde foto een oude vrouw. Beiden hebben echt gelijk. Wat voor ruzies zijn er al niet geweest, omdat de één echt overtuigd was dat hij of zij gelijk had en de ander ook bij hoog en bij laag - en met hoog rode kleur - zeker wist dat hij of zij gelijk had. Dat er een mogelijkheid is dat je beiden gelijk zou kunnen hebben, komt dan niet in ons op. We staan direct in vuur en vlam en zijn niet van plan toe te geven, overtuigd, dat je het aan het rechte eind hebt. Je staat zelfs verbaasd dat een ander het tegenovergestelde beweert. Het maakt je alleen maar kwader.

Dat we blind zijn voor een andere mogelijkheid en vanuit onze emoties in onszelf opgaan, is duidelijk te zien bij Candid Camera programma’s waarbij op zulke momenten degene, die meent gelijk te hebben, niet eens meer ziet dat er een bekende Nederlander voor hem staat, aan wie de gedupeerde vol vuur opnieuw zijn verhaal vertelt. Onze eigen werkelijkheid hoeft niet de enige werkelijkheid te zijn, die juist is. Bij het oplossen van conflicten gaat het daarom altijd zeker om drie aandachtspunten: hoe liggen de feiten? Kloppen onze vooronderstellingen wel? En wat zegt het over onze eigen gevoeligheid of ons eigen aandeel?

De moeite waard om het te onderzoeken.

Misschien heb je beiden wel gelijk.

Lodewijk van Deyssellaan 9

1985 CH  Driehuis

T  0255 518406

info@bogaart.nl

columns

Jouw werkelijkheid


Laatst kwam ik iemand tegen die mij vertelde dat verderop in het bos een prachtig wit gebouw stond. Omdat ik op dat moment een andere weg in moest slaan, wilde het toeval dat ik na een uur iemand anders tegen kwam, die mij vertelde dat er verderop in datzelfde bos een prachtig zwart gebouw stond. Omdat ik wel nieuwsgierig werd hoe dat gebouw er nu in werkelijkheid uitzag en wie er nu eigenlijk gelijk had, trok ik er op uit om dat met eigen ogen vast te stellen. En wat zag ik tot mijn verbazing: vanaf de ene kant gezien was dat gebouw inderdaad prachtig wit en vanaf de andere kant gezien schitterend zwart.

Beiden hadden gelijk.

<